Sunday, July 31, 2011

ADUHAI(PART 2): KELUHAN LELAKI MENJELANG RAMADHAN


ASSALAMUALAIKUM ..
entry kali ni nak cerita pasal keluhan lelaki time dah nak puasa..ingat perempuan je yang banyak mengeluh..lelaki pun ade...nak tahu ape yg dieorg mengeluh???jom bace

Saturday, July 30, 2011

ADUHAI (PART 1): KELUHAN WANITA MENJELANG RAMADHAN


Assalamualaikum

tggl berape hari lagi kite nak masuk bulan ramadhan erk??lagi 1 hari??alhamdulillah..x sabar2 rasenye..huhu..hari ni aku ingin berkongsi something la pasal ramadhan ni....disaat kita gmbire nak smbut puasa ni..adalah beberape golongon mengeluh..ai,asal plak mengeluh??nak tahu..hari ni aku cerita pasal wanita mengeluh@sigh..hmmm..

Friday, July 29, 2011

PEMAIN SINGAPURA PATUT DIGELAR "PELAKON TERBAIK"

ASSALAMUALAIKUM...
hari ni aku nk cerita agak pnjg but first of all sori sbb lmbt update pasal perlawanan ni,,huhu..
sebb aku mmg busy petg tadi sbb g amek lesen tertunda ..hahha..bukan perlawanan bola sepak je yg ade tertunda tau..haha..tapi aku x kesah..aku mmg nak cerita pasal ni gak..

Thursday, July 28, 2011

SPONTANEOUS THURSDAY#3

ASSALAMUALAIKUM

SEMOGA MALAYSIA DAPAT KALAHKAN SINGAPURA

JOM TENGOK

 HARIMAU MALAYA MENGAUM!!!!^^

  Click here to get 1 Million Guaranteed Real Visitors, FREE!

Wednesday, July 27, 2011

Monday, July 25, 2011

CAKAP BANYAK TAPI....................

ASSALAMUALAIKUM SEMUA!!!
FINALLY ,AKU DAPT UPDATE blog aku ni..hahah..sebb ape aku x update..ade la sebb2 tertentu..huhuh
back to title..aku nak cerita pasal 3 perangai manusia yg kadang2 kita akan nmpak pada beberapa individu...

Friday, July 22, 2011

AKU SUKA KACAU VIRUS!!HAHAHA

ASSALAMUALAIKUM SEMUA!!

aku sememangnye malas nk buat entry sebb kestressan aku pasal bermcm2 la..tapi disebbkan jari jemari aku ni..begitu pntas mengetik2 key board ni..so,terhasilah entry ni..
sape yg knal aku mesti dah tahu perangai aku yg suke kacau org kan,..hahha..kesian kalian2 yg dah terkena dgn aku..SORI TAU..gurau2 jer..(sambil buat muke cute)^__^

Thursday, July 21, 2011

KAUM HAWA PANTANG BILA NAMPAK_ _ _ _ _



ASSALAMUALAIKUM SEMUA..
HA..BARUNAK WAT ENTRYBARU KAN..HUHU..
SEBENARNYA tadi..aku tgh sibuk2ber blog walking sampai terlupa nak wat entry..hhuhuhu//
Skarang nib ace ea..ape pendpt korg pasal perempuan..???leceh??gedik??mmampu mggoncang dunia??
Boleh buat semua perkare??mmg banyk tafsiran tntg wanita..kengkadg aku pun x fahm perangai perempuan walaupun aku seorg perempuan..huhu..so,kali ni aku nak bg pndapt akutntg satu bnde pasal perempuan..

Wednesday, July 20, 2011

HANTU DURIAN MENGGEMPARKAN PESTA!!!!!



ASSALAMUALAIKUM SEMUA!!KALau x jawab dosa..kalau jawab sayang!!!!kah3..(gedik pulok)..
Aku datang nak bg entry tergempar,terhangat, dan mutakhir(poyo seh ayat)..hihihihi..sekali skala an..chewah..
Korg tgk tajuk pun cam seram kan..ape lagi kalau tgk betul2..hish seram betul!!!
Aku bukan nak merepek..tapi ni KISAH BENAR!!tiada yg benar selain yg benar..
Cam ni ceritanye..hari ahad lepas..aku pergi la kat satu pesta ni.KT tempat aku SEGAMAT name diberi.

WORDLESS WEDNESDAY #4


ASSALAMUALAIKUM
JOM KITA MENTAFSIRKAN GAMBAR YANG AKU PAPARKAN NI..^__^


Tuesday, July 19, 2011

WARGH!! PANJANGNYA MOTOSIKAL!!!!!!!

ASSALAMUALAIKUM SEMUA...

HUHU..sehat x>????kalau x sehat buat ape???pergi klinik..makan ubat..tau2..jgn melarat..
la ni..aku nak cerita something TERGEMPAR ni..huhu(tergempar la sgt)..

Monday, July 18, 2011

AKHIRNYA KESTRESSAN MAK AYAH AKU PADAM

assalamualaikum semua...

ape khabar??hari ni lambat update blog bab busy dgn aktiviti lain..huhu..macm bnyk aktiviti kan..
aku nak cerita pasal mak ayah aku yg STRESS sejak akhir2 ni...

Saturday, July 16, 2011

TIGA CIRI LELAKI YANG DI SUKAI WANITA??

ASSALAMUALAIKUM....
hari ni baru nak buat entry..huhu..sabo jela erk..
nak tau x??tadi aku g pesta durian kat segamat..nak tgk x gmbar2 aku..nanti la erk..aku nak wat entry lain jap..
entry ape???

WANITA ITU YANG AKAN KU RINDU

ASSALAMUALAIKUM..
HUHUHU..aku tulis bawa hajat..hajat dari gunung selasih
jangan anda buat2 terperanjat,entry ni untuk kekasih..
wargh...aku berpantun..huhuhu..saja nak melepas kan boring..
duk mengadap laptop pun kadang2 bosan gak..tapi bila dah bosan tu..idea tetibe datang..chewah..hahha
bukan la idea..cuma satu tulisan yg ingin aku luahkan pada seorg kekasih tapi x mmpu aku lluahkan melalui kata2
so,aku abadikan kenangan warkah ni kat blog la..ape lagi kan..huhu

NISFU SYAABAN

ASSALAMUALAIKUM..

HARI ni..nak share something tentang nisfu syaaban..seperti yg kita sedia maklum..bulan syaaban ni adalah satu bulan yg penuh keberkatan..ia juga adalh bulan sebelum kedatangan bulan Ramadhan..



pada hari ini adalah hari sabtu bersamaan dengan 14 Syaaban 1432 hijrah..yg bermakna pada malam ini adalah malam nisfu syaaban..15 syaaban 1432 hijarah..
ramai yg mungkin x tahu and tak perasan..dah hampir setengah bulan kita berada dalam bulan syaaban..dan tidak lama lagi kita akan menyambut kedatangan bulan ramadhan..

ok la..actually.. after saya bukak blog..post entry..tetibe teringat..saya pun perasan"eh dah 14 syaaban??" "maknenye ni malam nisfu syaaban"..astaghfirullahalazim..baru saya tersedar..

adoi..boleh x perasan pulok an..asik2 fikir upu nak keluar..sampai lupa..
k la saya baru baca pasal nisfu syaaban ni tadi..so nak share la..sbb saya tahu..ade lagi yg x tahu dgn lebih mndalam tntg nisfu syaaban ni..so,kita sama2 berkongsi  yer..

Pengertian nisfu Syaaban

Nisfu dalam bahasa arab bererti setengah. Nisfu Syaaban bererti setengah bulan Syaaban. Malam Nisfu Syaaban adalah malam lima-belas Syaaban iaitu siangnya empat-belas haribulan Syaaban.

Malam Nisfu Syaaban merupakan malam yang penuh berkat dan rahmat selepas malam Lailatul qadr. Saiyidatina Aisyah r.a. meriwayatkan bahawa Nabi saw tidak tidur pada malam itu sebagaimana yg tersebut dalam sebuah hadis yg diriwayatkan oleh Imam Al-Baihaqi r.a:

Rasulullah saw telah bangun pada malam (Nisfu Syaaban) dan bersembahyang dan sungguh lama sujudnya sehingga aku fikir beliau telah wafat. Apabila aku melihat demikian aku mencuit ibu jari kaki Baginda saw dan bergerak. Kemudian aku kembali dan aku dengar Baginda saw berkata dlm sujudnya, “Ya Allah aku pohonkan kemaafanMu daripada apa yg akan diturunkan dan aku pohonkan keredhaanMu daripada kemurkaanMu dan aku berlindung kpdMu daripadaMu. Aku tidak dpt menghitung pujian terhadapMu seperti kamu memuji diriMu sendiri.”

Setelah Baginda saw selesai sembahyang, Baginda berkata kpd Saiyidatina Aisyah r.a. “Malam ini adalan malam Nisfu syaaban. Sesungguhnya Allah Azzawajjala telah dtg kpd hambanya pada malam Nisfu syaaban dan memberi keampunan kpd mereka yg beristighfar, memberi rahmat ke atas mereka yg memberi rahmat dan melambatkan rahmat dan keampunan terhadap orang2 yg dengki.”

Hari nisfu sya’aban adalah hari dimana buku catatan amalan kita selama setahun diangkat ke langit dan diganti dengan buku catatan yang baru. Catatan pertama yang akan dicatatkan dibuku yang baru akan bermula sebaik sahaja masuk waktu maghrib, (15 Sya’aban bermula pada 14 hb sya’aban sebaik sahaja masuk maghrib)..



Fadhilat bulan Syaaban.

Di antara amalan-amalan yang digalakkan pada bulan Syaaban adalah:

1)  Memperbanyakkan puasa sunat. Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud:  
“Barangsiapa berpuasa 3 hari pada permulaan Syaaban dan 3 hari pada pertengahan Syaaban dan 3 hari pada akhir Syaaban, maka Allah SWT mencatat untuknya pahala seperti pahala 70 nabi dan seperti orang-orang yang beribadat kepada Allah SWT selama 70 tahun dan apabila dia mati pada tahun itu maka dia seperti orang yang mati syahid”
(Dipetik dari kitab Durratun Nasihin). 

2)  Memperbanyakkan doa, zikir dan berselawat kepada Rasulullah SAW. Sabda Rasulullah SAW: “Barangsiapa yang mengagungkan bulan Syaaban, bertaqwa kepada Allah SWT, taat kepada-Nya serta menahan diri dari perbuatan maksiat, maka Allah SWT mengampuni semua dosanya dan menyelamatkannya di dalam tahun itu dari segala macam bencana dan penyakit” 
(Dipetik dari kitab Zubdatul Wa’izhin). 

3)  Bertaubat Diriwayatkan dari Umamah Al Bahili Radiallahuanhu, dia berkata: Rasululullah SAW bersabda yang bermaksud:  
“Manakala masuk bulan Syaaban, sukacitalah dirimu dan perbaiki niatmu”.


erm..dah dapat x serba sedikit ilmu..saya pun cetek la pengetahuan terhadap perkara2 sebgini..
same2 kita berkongsi.....bila bace bahawa sebaik sahaja masuk maghrib..buku catatan baru akan dibuka..
pernah x kita berfikir..ape pulak yg dicatat di buku catatan lama??adakah keburukan yg banyak atau kebaikan yg banyak??tapi..kita berdoalah agar dipenuhi dengan kebaikan..
oleh itu..kita tanamkan tekad untuk lebih baik daripada yang sebelum ni..Amin..
untuk pengetahuan yg lebih terperinci tentang bulan syaaban bacelah dinisfu syaaban dan inijalanku
p/s: semoga kita dirahmati Allah S.W.T
p/s: bermuhasabah diri..itu yg penting.
segala yg baik datang daripada Allah S.W.T .yg buruk datang dari saya sendri..Assalamualaikum..


sumber: google, idhamlim inijalanku,Al-Mizan & mohdnadri.com.


Friday, July 15, 2011

KENAPA MEREKA FIKIR MACAM TU???

assalamualaikum..

aku sebenarnya malas nak tulis..tapi aku nak buat gak entry..xde sesape nak bace??x kesah..x bace entry ni pun tape..tapi msti sggh bace entry lain..huhu..

disebabkan hari ni adalah hari pengeluaran result UPU seluruh malaysia....aku pun nak cerita pasal ni..
ala..bukan ape..aku actually malas nak fikir2 hal yg remeh macam ni..pendapat org..cara fikiran dieorg..aku kadang2 malas nak hirau..yg baik tu aku amik la..tapi yg buat sakit telinga ibarat kace yg menusuk nusuk kat gegendang telinga aku ni..malas la nak hirau..hahaha

PERIKANAN TU!!! TERKEJUT SEKEJAP..

ASSalAMUALAIKUM...

HUHUH.hari ni aku nak kongsi something ngn semua..
sape yg amik keputusan UPU hari ni??
mest ramai an...korg mesti gelak2 guling dgn result yg korg dapat..huhuhu
macam aku la...aku pun amik jugak hari ni..hahha..punye la sedap nak wat entry pasal syaaban tergendala sebab nak tgk result..hahhah..alhamdulillah aku dapat masuk universiti..nak tahu aku dapat u mane???
jeng jeng jeng...

BURGER TERBESAR DIDUNIA

ASSALAMUALAIKUM...
APE KHABAR..??
pagi2 ni aku nak cerita pasal makanan..hahha
pasal BURGER...'WARgh!! burger sedapnye!!"
lapar pulak erk pepagi ni..huhu

Thursday, July 14, 2011

TUNGGU ESOK BUAT JANTUNG AKU MACAM NAK TERCABUT!!


ASSALAMUALAIKUM SEMUA...:-D
hari ni aku seakan2 speechless..melayan adek lelaki yg ..gggrrr..perangai macam2....buat header yg ntah hape2..
ni tggu esok..Argghhh!!! aku rase jantung aku macam nak terkeluar tau x...??

TIDUR BERALASKAN TALI LEHER: LENA KE??

ASSALAMUALAIKUM SEMUA!!
su dtg bawak cerita..chewah..cam org nak bace je kan...huhuhu..sape yg nak bace..bace..sape yg x nak..x yah bace..huhu..
tadi dok dgr kat MHI pasal ni..ai betul ker??macam x caye..ape yg x caye nye..
yela tidur beralaskan TALI LEHER??wow..hebat tu...

WOW!! MAHALNYA DIA..!

ASSALAMUALAIKUM SEMUA
ape khabar..harap sihat hndaknye..k lah aku sebenarnya nak cerita pasal bende yg selalu org perempuan khasnya nak sgt..iaitu berlian..sape yg x nak..bling2..lip lap lip lap bile pkai..silau mate..hahha
tapi oleh sbb rate2 berlian mmg mahal..so,aku nak tunjukkan 5 BERLIAN yg termahal kat dunia..
kita yg sedang2 ni x mampu nak beli rasanya..lain la kalau org nak bg..haha..ade ke??
jom check it out!!

Wednesday, July 13, 2011

WORDLESS WEDNESDAY #3

ASSALAMUALAIKUM..

JOM TGK GMBAR...

INIANWARHADI:DIA BERJAYA??BETUL KE??

ASSALAMAUALAIKUM SEMUA..

alhamdulillah that i'm still have a lot of energy to write this entry..chewah..ni suhail dok speaking engkish ni..haha.
btw,la ni entry aku nak cerita pasal satu mamat handsome yang org dok kata2 ni..x tau??sape lagi ANWAR HADI la..ingt anwar hadi bukan anuar ibrahim ea..hahha..

Tuesday, July 12, 2011

VIDEO LAGU UNTUK IBU


salam....entry kali ni aku nak cerita tentang ibu..

ibu@emak@umi@mama...
mcm2 kite ungkapkan untk mggmbrkan insan yg brname ibu...

WARKAH BUAT PRINCE CHARMING


Assalamualaikum..HAri ni aku terpanggil untk mnjiwangkan diri aku untuk wat surat ni..huhu..ni sebab aku xde idea nak tulis entry ape..

BACALAH..


Monday, July 11, 2011

ORANG PUTIH X SUKA SENDAWA??TAPI KALAU KENTUT???



ASSALAMUALAIKUM…WHATZUP WHAT UP..HAHHA
Ok..aku kmbali bersame entry yg lagi hangat dan mutakhir..haha..x boleh bla btul..huhu..mest dah bace tajuk entry aku an??hahha..ade yg rase geli??kehkehkeh..yg geli tu..truskan je bace..

MEROKOK PUN ADA SEBAB KE??APA SEBABNYA??


Assalamualaikum semua…
Sape x sehat??g klinik and makan ubat tau…jgn biar melarat..t susah..k. topik yang aku nak kongsi hari ni aadalah pasal ROKOK..pergh..ni kalau org lelaki tgk mesti sure nk beli rokok kan..haish…

.sape2 yg merokok ni pernah x terfikir yg sebenarnya dieorg dah habiskn beribu2 rggt dalam mase beberape bulan merokok..tu baru beberape bulan..blom beberape tahun..tapi yg peliknya,dieorg ni confirm beli rokok..tapi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MY SAHABAT

    http://suhailasellaginella.blogspot.com/