Friday, October 11, 2013

SELAMAT MENYAMBUT HARI RAYA AIDILADHA!!

ASSalamualaikum....
 wahhahahahha..dah lame rasenya tak menulis kat blog ni...seriusly It have been long time ago...hahahhahaha... n alkisahnya, aku keseorangn dekat UMT ni..al maklum lah cuti midsem skang plus dgn cuti raye..huhu..KOSONG  je UMT...sobs..sobs.. aku je yg x balik...

KENAPA AKU TAK BALIK?????

Itulah persoalan yang tak mampu aku jawab...nak kate aku tak rindu...

BOHONG SANGAT!!!

Kalau kawan2 aku kat mrsm ngn kmj dulu tahu aku x balik..confirm dieorang x percaya..yela, aku ni sememangnya KAKI BALIK RUMAH..pantang ade cuti, confirm nak balik.. HEP x bagi balik pun aku nak balik...hahhahahha...

tapi serius ni kes lain...bukan aku x rindu kat rumah aku, mak ayah aku,nenek aku, adik2 aku, kambing2 aku.., tapi aku ade hal..actually aku nak g utp..untuk program sekretariat rukun negara kebangsaan...serius mmg aku teringin giler nak pergi..dan program tu buat waktu cuti..so nak tak nak aku terpaksa berkorban cuti aku..

tapi ade hikmah aku x balik..atleast aku bolik siapkan lab report aku, assignment aku, proposal FYP aku..hahha..btul x??? tapi dalam hati sedih gak.... I MISS MY FAMILY SO MUCH!!!...
tape2... t study week InsyaAllah aku balik...hihihi

So, Dikesempatan ini aku nak ucapkan selamat hari raya kepada Semua... selamat menumbangkan2 lembu2 dikampung tu..huhuhu.... :)

Friday, June 14, 2013

KIM JONG KOOK DATANG MALAYSIA!!

Assalamualaikum…
Sape yg minat variety show korea iaitu Running man, sudah semestinya tahu sape tu kim jong kook kan??wargh..!! He was come to Malaysia!!...semalam die sampai  kat Malaysia and mmg ramai la yg ternanti2 kan..tapi die dah bukan dgn team running man..die datang sebab nak promosikan album terbaru die… yg paling best bile die cakap bahasa inggeris..fluent habis…huhuhu…so kat bawah ni ade link2 Youtube yg aku amik…tgk2 la..huhu..bye..

P/S: I mmg minat Kpop, sape2 yg x suke..xyah bace entry ni..tapi jgn lupe bace entry lain yg x berkaitan dgn KPOP..huhuhuhu


gambar di OneFM

Don’t Judge A person Silently!!

Assalamualaikum..
Mmg sgt bengang kan bile orang x kenal kite tapi berbicara macam dah bertahun2 kenal kita..fuhh..itu la namanya ragam manusia…cakap belakang mmg selalu…bila kat depan tersipu2 malu..aikk?? hahah..nampak ayat awal2 aku cam nak marah an..tapi sebenarnya x..hhaha..saje tetibe nak buat entry pasal ni..setelah 20 tahun kat dunia..macam2 org yg aku jumpe..org perangai 2x5 cam aku..org tiga suku..org alim ulama..org2 baik..tapi pengalaman aku ni xlah banyak berbanding org yg makan2 garam lagi bnyak daripada aku..org2 lama2 la..but, aku sudah mula faham bahawa x semua org diluaran sama dengan didalam hati dieorg..bak kate org..rambut je sama hitam..tapi hati lain2..btul x?? ape kena mngena ayat aku yg berpanjang jela denga tajuk entry aku ni..???haha
Nak disimpulkan cerita, aku nak cakap,..setiap org berbeza..selagi mana kita xkenal die..selagi itu kita jgn menghakimi die..kalau kita dah kenal lame pun, x semestinya apa yg kita rase tu btul..
Sebagai contoh, Si A( muka garang sambil berjalan)…, korang jangn terus assume die sombong..korg dah knl die?? Dah berbual dgn die?? Kalau BELUM..DON’T make any assumption.. kalau die muke selebet macam nak kena mintak penampar, korg jangn fikir die tu pengotor..hah..and ade banyak la.. mmg la org kate first impression is important but berape percent je org2 yg terfikir pasal first impression..kdg2 yg empunya dri pun xtahu yg die mempunyai perangai yg pelik sampai org boleh sibuk cakap belakang pasal die..hahaha..kesian x org tu?? So, untuk peringatan bagi diri aku dan sesiapa yang membaca, kalau korg ade ape2 masalah dgn org selesaikan secara baik, kalau kite x kenal seseorg secara mndalam, jgn terburu untuk menghakimi mereka..kita bukan Allah untuk judge keburukan seseorang..so, hiasi diri hiasi peribadi, lebihkan kepada mempositifkan diri.. J

AMARAN KERAS: Ketika aku menulis entry ni, aku tak tujukan kepada sesiapa secara khusus..ini secara umum, kerana aku sering melihat ragam2 manusia diTV mahupun Realiti..so, jgn ade yg buat status kat FB, tweet kat Twitter kate aku hentam die,,,..NO NO NO NO… tidak sama sekali… J

Alhamdulillah!! Dapat Hostel Sem Depan

Assalamualaikum..
Fuhh, punyelah cuak aku semalam macam nak tggu result SPM je..cuak kalau2 x dapat hostel..adui..aku nak merempat kat mane ye dak..?dah la rumah sewa x cari pun..bukan main tawakal aku mohon hostel je..hahhahaha..alhamdulillah, aku dapat hostel!!! Serius aku happy giler…. Tapi aku sedih gak bab ade kawan2 aku yg xdapat.. sape2 yang xdapat tu, harap2 bersabar yer..aku tahu kalau aku pun xdapat aku mesti kecewa giler..confirm aku nangis guling2 sebb xdapat. Tu mungkin ujian..xpe2 permohonan rayuan hostel akan dibukak..harap2 semua yg mohon tu dapat.. InsyaAllah ..Amin… J


TITAS , Hubungan Etnik, kenegaraan


Subjek ni adalah subjek teras universiti..setiap kos mesti akan ambil subjek ni…kalau TITAS, subjek ni lebih berkaitan tamadun2 negara cam tamadun china, India and so on..kalau korg minat sejarah mmg boleh skor la..tak minat pun boleh janji ade determination… kalau hubungan Etnik..,subjek ni lebih kepada etnik2 negara kita..bntuk2 sosialisasi dalam negara..best subjek ni..hihihi.. kenegaraan pulak lebih kepada perlembagaan negara, pentadbiran negara, politik, sosial.. Subjek2 teras ni paling patut korg skor la sbb senang sikit berbanding dengan subjek2 wajib kos.. atleast korg boleh naikkan pointer kalau skor subjek ni..:)

Kalau ade ape2 soalan..tanyelah..
ni buku kenegaraan

WELCOME TO SMSG PERIKANAN!!!

Assalamualaikum..
Straight to the point, actually I want to introduce u all about sarjana muda sains gunaan perikanan ataupun name englishnya bachelor of applied sciences in Fisheries..hahah..ni aku nak introduce kpd adik2 yang bakal masuk kos perikanan ni…aku just nak share pengalaman aku amik kos ni la…
KOS CIKAI????
Korang silap besar la kalau kate kos ni kos cikai… SANGAT SILAP!!..heyyy…xde ea kos2 yg cikai…semua same je..ade susah senangnye…so, kalau korg xtry..camne nak tahu kan??hihi
Actually kos perikanan ni 3 tahun je…tapi dengar khabar bakal ditambah stu tahun lagi, tapi x tahu la btul ke tak….dari pengalaman aku la as a student..sgt best la..kat bawah ni aku ade senaraikan subjek2 yg akan korg belajar..
First sem
1.     TITAS
2.       Hubungan Etnik
3.       Mikrobiologi asas
4.       Botani akuatik
5.       Academic writing skills
6.       Ekologi akuatik
7.       Kokurikulum
Second sem
1.       Rekabentuk dan sistem akuakultur
2.       Kenegaraan Malaysia
3.       Sains perikanan
4.       Biologi invertebrate
5.       Public speaking
6.       Prinsip kepelautan dan navigasi
Third sem
1.       Iktiofisiologi
2.       Teknik eksploitasi sumber Akuatik
3.       Kaedah dan instrumentasi akuatik
4.       Dinamik populasi ikan II
5.       Teknik penghasilan Benih
6.       Oseanografi biologi
Forth sem
1.       Biostatistik
2.       Pemakanan dan teknologi makanan ikan
3.       Pemprosesan produk akuatik
4.       ELEKTIF
5.       ELEKTIF
6.       Kesihatan organism akuatik
Fifth Sem
1.       FYP 1
2.       Teknologi alatan perikanan
3.       English for Occupational purposes
4.       Perancangan dan penilaian projek
5.       Bioteknologi Akuakultur
6.       Elektif
7.       Elektif
Sixth Sem
1.       Asas Keusahawanan
2.       FYP 2
3.       Pencemaran Akuatik
4.       Penilaian kesan alam sekitar
5.       Latihan Industri

Tu la ringkasannya subject yg akan korg belajar kat dalam kos perikanan ni..tapi depend pada peraturan university la kan…ni ape yg aku dah belajar..kalau korg nak tahu dengan lebih lanjut..korg klik je kat antara semua subjek tu yer..aku ade buat ringkasan berdasarkan pengalaman aku la…huhu..selamat memasuki kos ni..!! assalamualaikum..

4 SEM YANG AWESOME!

Assalamualaikum.

Pejam celik pejam celik..dah 4 sem aku kat UMT ni…n amik kos perikanan..wahahahah cepat giler masa berlalu kan? See… tahun depan dah nak grad..huhuhu..seriously, banyak giler kengan aku dengn kawan2 dalam kos aku ni..pahit manis..suka duka….mmg banyak..dari first sem..start dgn x kenal antara satu sama lain…mula rapat..mula gaduh2 manja..mula gelak tawa..seriously..aku sgt happy.. aku ingat lagi kot waktu time aku “terpilih” masuk kos perikanan ni…tu la sapa suruh x belajar pandai2 time matrik dulu..huhu.. mmg macam2 bnde aku fikir…kos ni pasal ikan je ke..senang ke x??aku boleh bawak ke x?..tapi aku tekad waktu tu yg aku kena belajar btul2 kos ni.. aku pun mmg jenis minat bnde akuatik ni..so, xde masalah sgt la..n masuklah UMT..belajar punye belajar sampai sekarang…alhamdulillah…I really Love this course so much..hahhah…nmpk ayat cam bajet je kan..but serius..aku mmg minat..dan mungkin ni hikmah yg Allah bg kat aku bile dapat kos ni..at least, aku dah tahu skang perikanan tu skop die sgt luas…kalau nak cerita panjang2 confirm x habis…banyak aktiviti luar aku..g fieldtrip ngn kawan2..best2 sgt… so, aku rekomenkan kat adik2 yg dapat kos perikanan tu bulan julai nanti.., terima je., sbb anda mmg akan enjoy dan boleh terokai mcam2 dalam kos perikanan ni…yeah…!! Got to go…!!

ni mase kat pantai teluk ketapang..hari pekerja!!

Thursday, June 13, 2013

ANNUAL GRAND MEETING FICOS 2013

Assalamualaikum..
apa yg aku nak tulis hari ni?? itulah die pasal AGM ataupun Annual grand meeting FICOS iaitu kelab akademik bagi kos perikan...AGM ni baru berlangsung beberapa jam yang lalu selepas aku post entry ni...hahaha..so, far actually is a good enough sbb berlangsung dgn susana yang cool santai...yeah...great...aku bukanlah Majlis tertinggi pun but sebagai ahli aku join la jugak..nak tgk jugak kan bakal presiden kelab ficos, bagus ke tak, berkaliber ke tak..versatile ke tak..hensem ke tak... eh???? yg hensem tu gurau..hahahahah..after penantian selama 1 jam..akhirnya MT2 lepas sudah mnjadi mantan..dan MT2 baru telah naik memegang tampuk pemerintahan... cume satu yang aku harap.. organisasi yang baru ni dapat menaikkan lagi nama FICOS and dapatlah anjurkan aktiviti2 yg best sebelum aku grad nanti..hahaha..#mohon pleaseeeeee..aku nak jalan2 kat luar dari UMT...bosan2..haha.. kalau tgk sapa2 yang terpilih, aku rasa dieorang sangat berpotensi memegang jawatan tu semua...thumbs up...buat yg terbaik untuk kelab FICOS..!!huhuhu...
#aku teringin nak g langkawi, presiden baru..adjust g langkawi please..haha (ke harapan aku besar sgt??)


Tuesday, June 11, 2013

FINAL EXAM ALMOST DONE!!

ASSALAMUALAIKUM...

wah! it have been too long I did not come out wif my new entry..hahahh..actually banyak bnde nak share but almost have a not time..assignment melambak,.. lab report ape tah lagi..hahahha...student life right? haha untuk student  yg last minute cam aku je kot..hahhah...but sekarang..semester empat bakal berakhir...dah nak grad dah????! wah...mmg cepat masa berlalu.. dulu, mati2 la aku ingat 3 tahun tu lame kot..tapi..ermmm..sekejap rupenye...hahahha... hari ni aku dah habis 5 paper final exam aku...fuhhhh...lega giler...so far, that final exam paper is TOO tough for last minute person like me.hahahah..tapi xpe, at least aku dah berusaha kan? namun, xhabis lagi aku nye final exam..stil ade 1 paper lagi...wawwawa... 5hari lagi sebelum mnjelang last paper aku... I got 1 week for study week...berjimba2 la aku...g library download running man...cool x??hahahah.... pape pun, tahniah la kepada kawan2 aku yg dah habis final exam tu..hamboi...suka la korg yerk??huhuhu...xpe3... aku relakan pemergian korg pulang ke kampung halaman..hahaha... klah...tu je for this entry..assalamualaikum..:)

#ade 1 assignment lagi x siap...wargh!!!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MY SAHABAT

    http://suhailasellaginella.blogspot.com/