Friday, June 14, 2013

Don’t Judge A person Silently!!

Assalamualaikum..
Mmg sgt bengang kan bile orang x kenal kite tapi berbicara macam dah bertahun2 kenal kita..fuhh..itu la namanya ragam manusia…cakap belakang mmg selalu…bila kat depan tersipu2 malu..aikk?? hahah..nampak ayat awal2 aku cam nak marah an..tapi sebenarnya x..hhaha..saje tetibe nak buat entry pasal ni..setelah 20 tahun kat dunia..macam2 org yg aku jumpe..org perangai 2x5 cam aku..org tiga suku..org alim ulama..org2 baik..tapi pengalaman aku ni xlah banyak berbanding org yg makan2 garam lagi bnyak daripada aku..org2 lama2 la..but, aku sudah mula faham bahawa x semua org diluaran sama dengan didalam hati dieorg..bak kate org..rambut je sama hitam..tapi hati lain2..btul x?? ape kena mngena ayat aku yg berpanjang jela denga tajuk entry aku ni..???haha
Nak disimpulkan cerita, aku nak cakap,..setiap org berbeza..selagi mana kita xkenal die..selagi itu kita jgn menghakimi die..kalau kita dah kenal lame pun, x semestinya apa yg kita rase tu btul..
Sebagai contoh, Si A( muka garang sambil berjalan)…, korang jangn terus assume die sombong..korg dah knl die?? Dah berbual dgn die?? Kalau BELUM..DON’T make any assumption.. kalau die muke selebet macam nak kena mintak penampar, korg jangn fikir die tu pengotor..hah..and ade banyak la.. mmg la org kate first impression is important but berape percent je org2 yg terfikir pasal first impression..kdg2 yg empunya dri pun xtahu yg die mempunyai perangai yg pelik sampai org boleh sibuk cakap belakang pasal die..hahaha..kesian x org tu?? So, untuk peringatan bagi diri aku dan sesiapa yang membaca, kalau korg ade ape2 masalah dgn org selesaikan secara baik, kalau kite x kenal seseorg secara mndalam, jgn terburu untuk menghakimi mereka..kita bukan Allah untuk judge keburukan seseorang..so, hiasi diri hiasi peribadi, lebihkan kepada mempositifkan diri.. J

AMARAN KERAS: Ketika aku menulis entry ni, aku tak tujukan kepada sesiapa secara khusus..ini secara umum, kerana aku sering melihat ragam2 manusia diTV mahupun Realiti..so, jgn ade yg buat status kat FB, tweet kat Twitter kate aku hentam die,,,..NO NO NO NO… tidak sama sekali… J

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MY SAHABAT

    http://suhailasellaginella.blogspot.com/