Friday, June 14, 2013

WELCOME TO SMSG PERIKANAN!!!

Assalamualaikum..
Straight to the point, actually I want to introduce u all about sarjana muda sains gunaan perikanan ataupun name englishnya bachelor of applied sciences in Fisheries..hahah..ni aku nak introduce kpd adik2 yang bakal masuk kos perikanan ni…aku just nak share pengalaman aku amik kos ni la…
KOS CIKAI????
Korang silap besar la kalau kate kos ni kos cikai… SANGAT SILAP!!..heyyy…xde ea kos2 yg cikai…semua same je..ade susah senangnye…so, kalau korg xtry..camne nak tahu kan??hihi
Actually kos perikanan ni 3 tahun je…tapi dengar khabar bakal ditambah stu tahun lagi, tapi x tahu la btul ke tak….dari pengalaman aku la as a student..sgt best la..kat bawah ni aku ade senaraikan subjek2 yg akan korg belajar..
First sem
1.     TITAS
2.       Hubungan Etnik
3.       Mikrobiologi asas
4.       Botani akuatik
5.       Academic writing skills
6.       Ekologi akuatik
7.       Kokurikulum
Second sem
1.       Rekabentuk dan sistem akuakultur
2.       Kenegaraan Malaysia
3.       Sains perikanan
4.       Biologi invertebrate
5.       Public speaking
6.       Prinsip kepelautan dan navigasi
Third sem
1.       Iktiofisiologi
2.       Teknik eksploitasi sumber Akuatik
3.       Kaedah dan instrumentasi akuatik
4.       Dinamik populasi ikan II
5.       Teknik penghasilan Benih
6.       Oseanografi biologi
Forth sem
1.       Biostatistik
2.       Pemakanan dan teknologi makanan ikan
3.       Pemprosesan produk akuatik
4.       ELEKTIF
5.       ELEKTIF
6.       Kesihatan organism akuatik
Fifth Sem
1.       FYP 1
2.       Teknologi alatan perikanan
3.       English for Occupational purposes
4.       Perancangan dan penilaian projek
5.       Bioteknologi Akuakultur
6.       Elektif
7.       Elektif
Sixth Sem
1.       Asas Keusahawanan
2.       FYP 2
3.       Pencemaran Akuatik
4.       Penilaian kesan alam sekitar
5.       Latihan Industri

Tu la ringkasannya subject yg akan korg belajar kat dalam kos perikanan ni..tapi depend pada peraturan university la kan…ni ape yg aku dah belajar..kalau korg nak tahu dengan lebih lanjut..korg klik je kat antara semua subjek tu yer..aku ade buat ringkasan berdasarkan pengalaman aku la…huhu..selamat memasuki kos ni..!! assalamualaikum..

2 comments:

Anonymous said...

Askum admin...pointer tinggi x klau nk amik course ni? Btw tq 4 the info

hati gembira said...

Maaf sebab baru baca. Actually tuk masuk kos ni x memerlukan pointer yang tinggi. Atleast 2.5 keatas boleh melayakkan awak masuk. But, after u dpt masuk kos ni make sure belajar btul sebab kos ni pun tough jugak tapi sgt fun n best!! Awak akan sgt suka kt kos ni.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MY SAHABAT

    http://suhailasellaginella.blogspot.com/