Sunday, May 29, 2011

GERAM vs SAKIT HATI...ARGH!!!!

assalamualaikum kgkawan semue..amacam hari ni???
semua sihat x...
hahha
korg tau x mcm mane sakit hati???bngang??? geram...
bnyk sbbnyer...kalau nak tau..perempuan kalau sakit hati mulalah nak menangis..
argh!!! bnci...skang ni saya tgh bersedu sedan ni ha...sakit hati punye pasal....
hari ni saya nak bg tau beberape situasi yg anda ptut atau tidak sakit hati atau geram...tntukanlah sndri yerk..hhah



situasi 1
 selepas sesuatu majlis, semua msti busy untk kemas2 an..
haaaa...ade la sorg dak ni name limah... limah ni penat...so die duk2 la kjap...lagi sorg ni si bedah ..si bedah ni gayenyer mcm nak bsuh pggn sbb die duk lame je kat dapur...si limah ni sng la hati...die pn brkate dalam hati.."jap ag aku tolong la bedah..sian plak die sorg2 bsuh pinggan...
selang beberape mnit...die pun msuk lah ke dapur..
nak tau x ape jadi????iskh3..
si bedah duk bergayut kat telefon dgn kawan die...geram x???ingtkan dah bsuh pggn..kot ye pun dapat free call.jgn la mcm tu skali..
p/s: ingtlah sesungguhnya pggilan Ilahi adalah lagi pnting dari sgala pggilan di dunia..(eh,ade kaitan ker??)



situasi 2
cik timah ni duk kat umah...maklumlah baru blik dari kebun..pggn x bsuh lagi....cik limah pun gtau cik bedah asal x basuh pggn ni???iskh3..dah siang la...cik bedah pun cakap ngan cik timah"cik timah..g la bsuh pggn dulu..t bedah tolong"..cik timah pun sng la hati...beberape mnit kmudian..cik bedah ni x dtg2...rupenyer tgh makan ais krim...lastly.cik bedah ni langsung x tolong cik timah basuh pggn,,,ai..bkan tadi die ckp nak tolong ke????
ape punye cik bedah...x mnepati janji...geram ke x ???patut ke x cik timah geram?????
p/s: janji haruslah ditepati..dan insya-Allah itu adalah sebahagian daripada janji..ada faham????


situasi 3
hari ni bnyk jmputan khwin ni...hahaha..
cik timah pun brkate kpade cik bedah..aku nak pergilah rumah si polan ni...katenyer ade bnyk booth2 makanan..daptlah kite mkn free..hahha..kate cik timah brgurau..
lalu..cik bedah pun brkate..eh2..jomlah aku pun nk ikut..
cik timah pun mngajak cik limah ikut skali..
selang beberape jam..cik limah tnye cik bedah.."bedah ko nak g x umah si polan tu dah pukul bape ni???
cik bedah diam....
lalu selang berape mnit lagi..cik limah tnye lagi nak pergi ke x  umah si polan...die khusyuk dgn facebuk die..
dipendekkn cerita...pmndu limah,timah, dan bedah ni tadi..pergi tgglkn dieorg ...si timah ni plak terbngun dari tidur dan ckp..aku nk pergi..asal x kjut aku..die pun mngis...limah sedeh tgk timah..so,si limah pun nangis jugak...tp si bedah dgn selambenyer tido tnper rase bersalah padahal sblum ni die lah yg BERIA-IA nk pegi....
p/s: kalau kita dah ckp tu..make sure la kite buat...jgn beria-ia..tp last-last hangat-hangat tahi ayam rupenyer..biar smangt enthusiasm kita smpi akhir prjuangan btul x???


hahhaah..cam mane situasi td..skit hati x...???x sakit hati xpe tp jadikan p/s td sbgai nasihat untk diri saya dan diri  kawan2 sume..
situasi ni..xde kena mngena dgn yg mninggl dunia..tp ade kne mngena dgn yg msih hidup ..hahha..faham???
watak-watak dalam situasi ni,,,..hanya rekaan .. jgn plak ade pmbce blog saye yg name bedah ke timah or limah..banned blog saya ni plak ea..hahah JANGAN SEKALI -KALI..HAAHH
akhir sekali,saya nak minta maaf kalau ade yg terase..anggaplah  situasi ni sbgai pngajaran yer..
k  lah,saya out lu..assalamualaikum..(^_^)

Wednesday, May 25, 2011

SHOWCASE 2AM DI MALAYSIA!!!

ASSALAMUALAIKUM...(^_^)

ape cerita kali ni erk???? 2AM datg malaysia??? sape 2Am???ops...terlupe pulak nak tnye khabar..smgat nyer citer kan...ape khabar blogger2 skalian..msti sume shat2 an..hahah..saya pun sehat gak...biase la duk umah..mane ye x sehat..hahha.

hari ni saya nak cerita pasal kumpulan 2AM..sebelum ni saya kan ade cer pasal 2AM NI an..x tau 2AM ni ape..hahha.kalau org yg minat kpop msti tau an..
Kmplan 2AM ni adalah grup balada yang berasal dari korea..
die nie sgt fames kat korea sbb lagu die yg sgt syahdu and jiwang-jiwang karat jugak la.hahah..
nak tau 2AM ni satu kmpulan yg wktu dieowg debut, vokal mereka mnjadi kekuatan dieorg..sbb ape ramai yg mnganggap dieorg ni x hnsem mcm grup2 lain..hhahah..kesian an...??
tapi saya rasa dieorg ni hnsem dan mmpunyai pakej lngkap la..suara pun sgt sedap...saya skang ni mmg tgh layan habis r lagu dieowg..smpi lagu backgroun blog pun lagu 2am..hahah,,..antara lagu yg aku minat adalh:
- i can't let u go even if i die
-like crazy
-with or without u
-u would'nt answer my call
-i was wrong
-confession to a friend
-to her( feat dgn chansung 2pm)
-i can't make u smile
and banyak ag la...semua mmg best bg aku...hahha

nak dijadikan cerita 21 mei lpas die wat showcase kat malaysia..di wisma MCA,jalan ampang...
yg sedehnye saya xdapat nak pergi..sbb jauh dan xder duet..tapi xpe..lin mase kite boleh dtg an..kalu 2am dtg sni lagi la..hahah

HAHA..tetapi saya nak share something ni...gambar-gambr 2AM..wktu dieorg kat KL..aku dapt ni dari google image ..haha..x dapat nk g..dapt tgk gmbr pun jadi la an...k..enjoy it..!!!!

2AM TGH WAT SHOW...

TIKET 2AM YG TIDAK KESAMPAIAN DIBELI OLEH KU..:-(

SEULONG!!!..SUARE DIE SDAP GILER!!!!

CHANGMIN TUNJUKKAN KEPAKARAN  WAT ROTI CANAI..HAHA

SESI BERTEMU PMINAT...

SEMPAT AG AMBIL GAMBAR..SEULONG DGN CHANGMIN..

WKTU SESI TEMUBUAL..

COMEL KAN?????HAHA


JENG3...DIEORG TRY TEH TARIK!!!..MUKE EXCITED..

             
2AM IN MALAYSIA

HNSEMNYE SEULONG PKAI SAMPING...BESTNYE KALAU DPT TGK LIVE AN???

JIN WOON DGN SORG FANS...JELESNYER....

NK SIGN!!!! NK SIGN!!!!!!

SIGNATURE AHLI 2AM...

APE DIEORG BUAT TU???BUAT BATIK RUPENYER...



                                         
INFO KAT CNI...CHANGMIN NI MMG SUKE MSK N AHLI  2AM X DPT SNGKL KEHEBTN CHANGMIN...

FOKUS!!!


HHAHHA..macam mane ngan gmbr2 ni..ok la an...k lah smpi cni je entry saya ni...jumpe dientry yg baru...
santai-santai sudah...assalamualaikum..(^_^)

REDHA TERHADAP SEBUAH KEHILANGAN...

ASSALAMUALAIKUM..

ape khabar semua blogger,..saya berharap semua dalam keadaan sihat...
entry saya ini sbnarnya ingin berkongsi apa yang saya rase tntg isu yg sdg hangat iaitu kejadian tanah runtuh di Hulu langat..
sebelum tu kita sedekahkan Al-Fatihah kepada mangsa yg terkorban dan smoga keluarga mereka tenang mnghadapi khidupan..
khilangan...setiap orang pasti akan mrasai sebuah khilangan...
khilangan org yg trsyng adalah salah satu perkara yg kalau boleh kita x nak hadapi..

Saya pun prnh khilangan org yg sgt saya syangi...dan sedikit sbnyk saya dapt merasai kesedihan yg ditggung oleh mngsa kejadian tanah runtuh...namun,ujian itu hanya untk mnguji keimanan kita sbgai hamba Allah s.w.t
mmg x dpt dinafikan dalam emosi yg x stabil kita psti akn mnyalahkan tkdir ...
kita sebenarnya tidak boleh bgitu..apa yg kita harus buat adalah redha...
REDHA sgt pnting kerana apabila kita redha dalam setiap ktntuan NYA ..kita akan lbih tenang untk mnghadapi khidupan...

kadang-kadang saya sering berkata "knape jadi mcm ni..knape jadi mcm tu...x boleh ke jadi cam tu...pelbagai persoaln yg belenggu dfikiran..
tapi bila dfikirkan kmbali..stiap ape yg trjadi adalah ujian..ALLAH mnguji kita untuk DIA mmberi kita perkara yg lebih baik dimasa hadapan..

kesimpulannya,JGN terfikir bhawa ALLAH x sygkan kita kerana mngambil org yng kita sayang daripada kita..tetapi fikirlah..bahawa..ALLAH lebih mnyanyangi mereka ..dan REDHA dalam setiap ujian-Nya..
P/S: kita berdoalah untuk mangsa-mangsa kejadian tanah runtuh di hulu langat dan berilah bntuan kepada mereka sekiranya berkemampuan..
k..stakat ni je entry saya..kita jumpe lagi di entry yang seterusnya..assalamualaikum..


Monday, May 23, 2011

MAhU LAnGsInG??perUT RAmPinG?? chEcK IT OuT!!!

assalamualaikum blogger2 sekalian.....
 hahah..(gelak plak)..
ok.. hari ni saya nak la citer satu yang sangat berfaedah untuk korang semue???
PERUT BUNCIT????? ops!! SLOW ckit klau cakap psl tu...hahha
semua gadis@wanita@perempuan... mngimpikan badan yang langsing..sape x nak kan..pakej tu...hahah
tapi kalau citer pasal langsing ni..hai..semue perempuan ,msti dok plik..asal la susah sngt ni nak langsing??
x nak la la ade lagi prut buncit...nak perut RAMPING....hahh..betul x...saya TAHU..
so, disebabkan saya sangat prihatin tntg kaum sejenis saya ni..so,saya nak kongsi ckit...TIPS UNTUK MENDAPAT PERUT RAMPING...!!..x CAYE????percayela...

TIPS 1
kurangkan makan pada waktu malam..
-alamak!!!! macam mane ni??? x makan malam??? ala sush la mcm ni...ramai yang psti persoalkan...
tapi spatutnyer mmg kite PERLU kurgkan!!.. makn wktu mlm mnjadi punca berat badan naik...
nak tau knape kite lapar pade waktu malam???sbb slalunye kita selalu mngabaikan sarapan dan makan tgh hari...iskh3..x elok macam tu...
-untuk itu kita haruslah mengamalkan makan lima kali sehari dan dalam kualiti yang sedikit....
kadar yang SEDIKIT tau... cara ni sangt brkesan sbb badan kita perlukan maknan setiap 3@4 jam...so,kite makn 5 kali dalam sharin dalm kadar yg sdikit to make sure perut kite sntiase penuh..

TIPS 2
mengambil makanan yang mempunyai banyak serat
-kalu kita ambil serat kadar yang sedikit,prut kita akan mmbuncit dan gendut...hahahah..takut kan???
ahli The National Economy of Sciences Food and Nutrition Board,J.AJenkins ,M.D,Ph.D,Sc menyarankan setiap org mngambil 25 gram serat setiap hari...untuk ape??? untuk menghlangkan lemak dan mndapatkan perut yg rata..
-sebab ape kita perlu makan makanan yg banyak serat?? sbb serat mngandungi kalori yg sedikit dan akan mmbuat kita lebih kenyang.contoh makanan yg berserat bnyk adalah:sayur-sayuran,buah-buahan, dan gandum..so,kita bnykkn makan bnde2 mcmni yer..

TIPS 3
banyakkan minum air putih
-tau x air putih tu ape?? air putih tu air jarang(kalau org jawe yg ckap)..org putih cakap,"sky juice"a.k.a air langit..hjahah..ala nnti makin buncit la prut aku klu minum air putih..ape punye tips la ni...msti ade org cakap mcmni...CONFIRM!!..untuk pengetahuan korg...dengan minum  air yg bnyk akn mmbilas sodium dalam badan dan mngurgkan perut kembung...
-dengan itu kita perlu minum sekurg-kurgnyer 8 gelas air setiap hari...lagi bnyak lagi bgus...
sape minat makn buah-buahan...hahaha,,,bgus2 sape yg mint tu..buah pun boleh mmnuhi kperluan air untk bdan kita tau..so rugi sgt sape yg x makan buah-buahan..yum3..:-)

TIPS 4
jangan makan makanan yang banyak garam
-garam???xder garam?? x sedap la kalu makan xde garm ...ape org kate tu,,xde feel la an...
aigooo..btul tu..saya pun rase cam tu..kalau makan makanan yg xder garam mcm mkn kat hospital plak an..
kita boleh makan garam..tapi dalam kadar yang sedikit....lagipun garam pun pntg untk bdan kite untuk arrange liquid dalm bdn kite,transmission saraf,dan penyerapan nurition pntg..tp..klau kita makn garam ni bnyk ..ai buncitlah prut...
perempuan hanya perlukan kan 500 mg garam je dalam badan..tapi kita...beribu2 mg kita makn garam..haish3..
-tapi semua tu jgn risau..kalu kita xdapat nk amik skadar 500 gram jer..so,kita limitkan pngmbilan garam sbnyak 2400 mg @ sekadar satu sudu teh garam stiap hari..ini pun ckup even kita sgt aktif..

hahha..macam mane????snang x tips tu...nmpk mcm sng..tapi susah sbnarnyer...
aigoo..so,think positive.. NO PAIN NO GAIN..KATE nak prut yang ramping kan..msti lah kne sush ckit..
k la sampai sni lu yer..t saya kongsi bnde lain plak..k..santai-santai sudah ..assalamualaiku..(^_^)

Saturday, May 21, 2011

tomorrow...ToMOrRoW..TOMorrOW......

assalamualaikum......

saje nak mngupdate blog saye ni..xder keje....actually saye ni tgh PENING-FENIN LALAT la...
nak tau asal...becoz of fasa 2 upu...hai...yo...xtau nak plih course ape...
ni la kalo org masih trcari2 ape yg die nak cari(apekah??yg aku cube katekan...)
pape jela...nak plih satu kos ni
walau.!!!!!
pointer plak x cukup...iskh3...
k la...saye pun x ade idea nak tulis ape -ape lagi..so nk out..bye..assalamualaikum..(santai-santai sudah)..huh(^_^)

you would'nt answer my call

assalamualaikum...............x jawab DOSE..klau jawab SAYAANGGGGG!!!! 
HAHHA..tetibe nak gedik plak dalam entry aku ni..kah2..
ok..entry kali ni..aku nak cakap pasal satu lagu korea ni..lagu ni 2AM.....hahah..al maklumlah 2am nak datag malaysia bulan mei ni....tapi yang sedehnyer nak cakap ni sbb aku x dapt lah nak pergi...tu la..duk jauh sgt..kah2...tapi x pe la...lin kali msti dieowg dtg lagi an....hahha..

nak cer skit kat korg ni...psl stu lagu 2am la..aku mmg minat gilerr kat lagu ni...kalu korg tgk blog aku ni...background music blog aku ni lagu 2am..hhaha..tjuknyer u would'nt answer my call....huhu..tragik x tajuk lagu die????
tapi lagu ni mmg sedeh pun...nak d jadikan cerite..aku pun download la music video(MV) lagu ni...sbb mnat sgt kan..tu yg tiap2 hari nak tgk..kah2...sgggup tggu smpi brjam2 nak habis download ni...
dah siap download,aku tgk la MV TU...dalam mv tu mcm stu cerite la..aku sbnarnyer x paham sgt ape yg cerite tu nak cerite,,iskh2..brkali2 aku tgk mv tu dgn adik aku..akhirnyer kteowg pun blur..
ni die nyer link..kalu sape2 interested nk tgk..tgk kat sni..http://www.youtube.com/watch?v=aK4oOfEtEns
sori la sbb aku malas nak upload video tu kat blog aku ni..
maklum2 la..aku ni duk kmpung..brjam la nak tggu video tu upload..hahha
hahhah..k la sampi cni je la entry aku yerk..korg layan la lagu yg aku suh korg dgor ni..layan jgn x layan..hahha..assalamualaikum,,(santai-santai sudah<....)(^_^)

universiti oh universiti....

assalamualaikum blogger2 sekalian...

ari ni nak tulis entry yg aku tgh confius...disebbkan universiti!!!argh!!..
aku kan bdak nak smbung blajar..so,aku pn sedia mklum semua bdak2 yg tgah2 nak apply tuk fasa 2 ni..msti tgh bngong2..nak plih course ape.,u mane..hahha..SAMEEER LA KITER.......yg x bestnyer bab..tang course mmg sume nyer minat..tap tang RESULT NI..haish..sedeh la citer..
bukan nak cakap ape..tp result mmg la nightmare klu d tgk..hahahha..

so,disebabkan result aku yg "sangat" baik ni...so,aku confius nak plih yg mane..aigoo...
mama!!!!! what should i do..."suhaila2..tu la dulu mak suh blajo btul2...main2 blajo..kan sush nak amik course ape skang ni..."-hati aku pn berkate bgitu..

sape leh tolong aku erk....ni la...org puteh kate don't cry over the spilt milk...camne?  k la..out lu....
nak g masak...al maklumlah...chef trhormat..hahah..assalamualaikum...santai-santai sudeh..(^_^)

Friday, May 20, 2011

IBU..kaU RATU haTIKU!!!!

ASSALAMUALAIKUM.......

ptg-ptg ni...aku pun sbuk la...bkan sibuk ape..duk mngadap lappy kesyngan aku lani..hhaha
nak tgk facebook..bosn...tu yang aku buat entry baru ni..hahha
tgk tjuk pn msti dah tau aku nak cite ape kan..
ibu...
ok la...sape yg x prnah buat salah ngan mak kite??????
SAPE??????
MAYBE CKIT...
tp yg bnyk buat slah msti bnyk...bkan nak ckp apela..aku yg baik ni pun..wat salah kat mak aku..(eh,baik ke aku ni???)..ahhaha..
bile pkir2 blik...bnyk kite wat salah kt mak....yela...yg x buat keje umah satu hal...x dgr nsihat die stu hal...malas blajo satu hal.....haish..macam2..
tp tu la LUMRAH seorg ibu...wlumcm mnapun ank die...sakit hti ngan ank die....ank pling utama...
ni yang aku nk citer psal mak aku ni...haha
bagi aku mak aku sorg yg sgt supportive CARING,TOLERATE....MMG bahagia la dapat mak mcm mak aku ni...kkadang mmg skit hati ckit je ea kat mak aku..huhu..yela..lumrah mak suke "menasihati" kat anak2 die...aku sure kalu aku ade ank pun aku jd mcm tu..hahha..
kadang2..aku sedeh gak sbb mak aku ni trsgt la pnyabar ngan kteowg adk bradik...prngai aku ni lain pesen skit...kalau aku tgh marh..aku diam jer....org tnye buat muke dek @muke toye je..ahahha..adk2 aku pun bngong layan aku..lagi la mak aku..sian kat mak aku..
nak tau ape sportingnyer mak aku ni..die slalu ckap.."ELA.,T klau blajo tu...blajo jugak..PAKWE ..pun kene CARI....WARGH...!!! itu yg aku suke tu,,,hahha..grau jer..
tu la mak aku..mak aku pndai urut org..slalu aku mntk urut kat die..hahhah
tp aku urut la die balik pas tu...hahhah..

aku mngaku aku ni ANAK MAK...kalau bkan anak mak anak sape lagi an..huhu
ape2..PN MARHAYU BINTI KADIMAN mmg terbaek ar...so,korg kne ingat baek2..mcm mane pun mak kite...tu tetp mak kite..kalu nak majuk ngan mak tu...kjap2 je la...jgn lame2..hahah..ni pun nsihat tuk dri aku jugak...syurga tu kat bawah tapak kaki ibu...sbb ape????sbb ibu adalah lebih mulia daripada syurga....so hargailah ibu ..k la ni pnghujung...klau ade idea ag aku buat entry baru...assalamualaikum...*(santai-santai sudeh)(^_^)

awak yang saya sayang...


assalamualaikum...hahahha..aku ade bce kat http://www.iluvislam.com/tazkirah/remaja-a-cinta/2326-awak.html
ni aku amik je kat sni..hahahha..tp best la citer ni......korg bace la yer...(^_^)
"Cantik baju awak malam ni..." 
"Ye lah... Baju ni kan baju yang awak hadiahkan minggu lepas."
"Awak, malam ni malam apa ye ?"
"Entah. Malam apa? Kenapa dengan malam ni...?"
"Awak, malam ni malam Valentine Day la..."
"Oh,awak... Saya nak cakap sesuatu la malam ni."
"Apa dia? Cakap je la."
"Awak, saya terbaca kat satu artikel ni, yang kita tak boleh sambut Valentine Day. Awak tahu tak pasal tu ?"
"Dah lapuk cerita tu... Abaikan je la."
"Awak, kita orang Islam kan?"
"Yeah, for sure la..."
"Kita ni Islam atas nama je, kan?"
"Eh, apa yang awak nak syarah kat saya pulak ni?"
"Saya takut la awak... Malam semalam, saya mimpi, saya mati. Mati wak.. Awak tak takut mati ke?"
"Isy... stop talking nonsense la."
"Saya cakap betul awak. Ada kawan saya cakap, couple tu haram. Kalau nak berkasih dan bersayang berlainan jantina, kena ada ikatan yang sah. Tapi kita?"
"So?"
"Kalau saya nak minta kita kahwin sekarang, mesti awak tak setuju kan? Alasannya kita masih muda. Tapi wak..."
"Awak jangan nak merepek ye. Jangan kata tiba-tiba nak berubah pulak. Awak yang ajak saya datang malam ni kan?"
"Tapi awak, saya tak habis cakap lagi ni."
"Sudah. Sudah. Jangan rosakkan hari kekasih esok ni. Saya ada surprise untuk awak."
"Saya tak perlukan surprise tu. Saya takut Allah bagi 'surprise' kat saya, tanpa saya sempat buat apa-apa. Awak, dengar ni. Kalau kita nak berkasih, kena ada ikatan yang sah. Dan, berkasih bukan ada specific hari. Awak, saya takut wak..."
"Apa yang nak ditakutkannya lagi. Saya kan ada."
"Tapi nanti, kalau saya dah mati, saya tinggal dalam kubur sorang-sorang. Kalau saya kena soal macam-macam, kena seksa, awak ada ke dengan saya waktu tu untuk tolong saya, bela saya? Kalau awak ada, takpelah, saya rasa sikit lega."
"Awak ni dah mengarut ni..."
"Awak, kita bukan tak tahu semua ni. Kita tahu. Cuma kita sengaja buat-buat tak tahu. Kita pun ada belajar agama waktu sekolah dulu. Awak tak ingat ke? Ustaz Zamri selalu ingatkan kita pasal ni."
"Ok, ok. It's enough. So, apa yang awak nak sangat sekarang ni?"
"Kita clash! Itu yang terbaik wak."
"What??? Awak kena sampuk apa malam ni?"
"Biarlah awak nak kata saya kena sampuk ke apa, sekurang-kurangnya saya nak awak pun kena sampuk."
"Gila apa awak ni. Saya nak balik la macam ni."
"Awak, ingat kata-kata terakhir saya ye. Hidup ini tak lama. Hanya ada peluang sekali. Tapi, kalau kita gunakan ke arah kebaikan, sekali tu sudah mencukupi."
"Dah, jom balik."
"Takpela awak, saya balik sendiri."
"Whatever. Pelik la awak malam ni. Ok, see you tomorrow."
Baru sahaja lelaki itu berlalu meninggalkan teman wanitanya sejauh 10 km, terdengar satu hentaman kuat. Sebuah motor dirempuh oleh sebuah kereta dari arah bertentangan.
Dia.
Malangnya, tidak lagi bernyawa.
Dijemput malaikat terlebih dahulu.
Maka, tiada lagi peluang baginya.
Tiada lagi sesalan baginya.
Untuk bertaubat, memohon keampunan dosa-dosanya.
Hanya bekalan yang sedia ada, bakal dibawa, hingga ke sana.
.......
"Awak, kenapa awak pergi dulu? Kita tak sambut Maulidur Rasul lagi."
"Awak..."
"Eh, awak cakap dengan siapa ni?"
"Macam mana awak ada kat sini? Bukan ke awak yang kena langgar kat depan tu?"
"Tu la... saya pun ingat saya yang kena langgar, tapi rupa-rupanya motor belakang saya yang kena. Alhamdulillah, nasib baik Allah masih pelihara saya. Pastu saya teringat kata-kata awak tadi, sebab tu saya patah balik ni. Saya nak ucapkan terima kasih banyak-banyak sebab sedarkan saya tadi."
"Saya balik dulu. Assalamu'alaikum."

BaHaSA KOREa....

assalamualaikum!!!!!!!anhyeonghaseyo......!!!
hah..hari aku nk la kongsi ckit ape yg aku dpt dri internet ni...tulisan hangul...korea la an
tapi aku kongsi ni skit je la....disebbkn aku mnt sgt tntg korea ni..so..aku pn nk sesape yg suke tulisan korea..tgk2 la blog aku ni...entry ni khas untk..korg...wlupn skit ..tp ilmu jgk an..
k..slmat menulis tulisn hangul ni...(^_^)


Sebuah karakter Hangul disusun dari 2 atau lebih unit. Unit tersebut terdiri dari beberapa konsonan & vokal, yaitu:

14 konsonan dasar + 5 konsonan ganda

gndrmbs-jchktph
kkttppssjj


6 vokal dasar + 15 turunannya (+i, +y, +w)

aeooueuiaeeoewiui
yayeoyoyuyaeye
wawowaewe

Cara penyusunan unit-unit tersebut umumnya atas>bawah, atau atas>kanan>bawah. Supaya lebih jelas, lihat gambar berikut ini:
Penempatan unit tulisan Hangul - © Wikimedia

Dari gambar di atas, perhatikan juga bahwa ada beberapa konsonan yang akan berubah bunyinya jika ditaruh di bawah (final), antara lain:
  • ㄹ: dari 'r' jadi 'l'
  • ㅇ : dari tanpa suara jadi 'ng'
  • ㅅ : dari 's' jadi 't'


ngeul (한 글) terdiri dari 19 huruf konsonan dan 21 huruf vocal.
diantaranya:

konsonan

한 글
dan
ㄲ  = ssang giuk
ㄸ  = ssang digut
ㅃ = ssang biup
ㅆ=ssang siut
ㅉ = ssang cjiut

vocal

아 = a
야 = ya
어 = a
여 = ya
오 = o
요 = yo
우= u
유 = yu
으 = eu
애=ae
얘= yae
에 = e
예 = ye
와 = wa
외 =we
왜 = wae
워 = wo
위 = wi
의 = eui
contoh:

ㄴ + 아 = 나 (na)

ㄱ + 우 = 구  (gu)

ㄴ + 으 + ㄴ = 는  (neun)

나 는      이 민 호 입 니 다

bacanya: ” na-neun i-min-ho im-ni-da “
나= na
는= neun
이 = i (tapi biasanya di korea ini menandakan lee, jadi maksudnya lee)
민=min
호 = ho
입= ib (karena di bertemu ‘n’ jadi dibacanya im)
니=ni
다=da
artinya: ” saya lee min ho
kata-kata yang sering muncul di drama:

요 버 세 요 = yo-bou-se-yo = hallo

몰 라 요  = mo-la-yo = tidak tahu

안 녕  = an-nyoung = selamat pagi, selamat                                                 siang, selamat malam

사 랑 해  = sa-rang-hae = aku cinta kamu

괜 차 나 요 = gwaenchanayo = tidak apa-apa

감 사 합 니 다 = kam-sa-ham-ni-da = terima                                                                                 kasih

구마 워 요   = gu-ma-wo-yo =terima kasih

미 안 해  = mi-an-hae = maaf


Thursday, May 19, 2011

HALOOOOOO!!!EH..ASSALAMUALAIKUM..
HAI KAWAN!!!
Entry kali aku nak bg korg tgk ckit satu lirik nasyid yang aku amat minat..chewah..msti korg trfkir..sejak bile ar suhaila ni minat nasyid..selalunyer..x habis2 korea..korea3...buang tabiat pe..kuang kuang kuang..
tapi percaye la..aku suke...lirik die sgt dramatis...


Permata Yang Dicari

Hadirnya tanpa kusedari
Menggamit kasih cinta bersemi
Hadir cinta insan padaku ini
Anugerah kurniaan Ilahi

Lembut tutur bicaranya 
Menarik hatiku untuk mendekatinya
Kesopanannya memikat di hati
Mendamaikan jiwaku yang resah ini

Ya Allah
Jika dia benar untukku
Dekatkanlah hatinya dengan hatiku
Jika dia bukan milikku
Damaikanlah hatiku
Dengan ketentuan-Mu

Dialah permata yang dicari
Selama ini baru kutemui
Tapi ku tak pasti rencana Ilahi
Apakah dia kan kumiliki
Tidak sekali dinodai nafsu
Akan kubatasi dengan syariat-Mu
Jika dirinya bukan untukku
Redha hatiku dengan ketentuan-Mu

Ya Allah 
Engkaulah tempat kubergantung harapanku
Kuharap diriku sentiasa di bawah rahmat-Mu




...haha..amacam..tacing x...kalo korg nak tau..lagu ni brkisrkan tntg seseorg yang sdg ingin brcnta..haha..ikut fahaman aku la..(yo yo oh je aku ni)..hahha...aku suke sbb lirik die mggmbrkan bhwe semue jodoh manusia telah ditntukan oleh ALLAH s.w.t...kalau itu jodoh kite..insyaallah...kite akan bersame..chewahh.haha
tapi bkan stakat tu je..yg PENTING...kalAau kite dah brcinte...jage la batasan..cam dalam lirik ni.......aku ade sediakn video lagu ni..try la nyanyi..huhuhu..siap ade lirik lagi...ala ..kalo ade yg ckp sumbg ke ape ke..dulik kan la..hahha..janji bhagia..k out lu..bye...assalamualaikum..(santai-santai sudeh)(^_^)http://www.youtube.com/watch?v=8pQSuZ7dECA
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

MY SAHABAT

    http://suhailasellaginella.blogspot.com/